Lotyšský kabinet sa snaží presvedčiť obyvateľov o výhodách eura

24.12.2012 Celý región

Riga 23. decembra (TASR) - Lotyšskí predstavitelia sa snažia využiť všetky dostupné prostriedky, vrátane sociálnej siete Twitter, aby presvedčili obyvateľov o výhodách spoločnej európskej meny.

Vláda chce, aby sa pobaltská republika, ktorá sa po rokoch tvrdých úsporných opatrení zotavuje z krízy, stala členom eurozóny, konštatuje agentúra Reuters.

Vláda v Rige síce nemá v pláne vypísať referendum o zavedení eura v krajine od roku 2014, prieskumy verejnej mienky však ukazujú, že obyvatelia nie sú práve stúpencami spoločnej meny pre dlhovú krízu eurozóny.

Ak Lotyšsko bude ďalej pokračovať v prípravách, stane sa zrejme na dlhší čas jedinou krajinou východnej Európy, ktorá zavedie euro. Susedná Litva aj Poľsko chcú totiž počkať, kým eurozóna krízu neprekoná.

Pre vládu v Rige je však vstup do eurozóny vrcholom jej snahy o začlenenie do európskeho spoločenstva po rozpade Sovietskeho zväzu.

Minister financií Andris Vilks tento týždeň vyhlásil, že kabinet plánuje začať s procesom vstupu do menovej únie vo februári 2013.

"Domnievam sa, že situácia, čo sa týka verejnej mienky, sa v nadchádzajúcich mesiacoch zlepší vďaka lepšej dostupnosti informácií," vyhlásil Vilks. Pripomenul, že aj štáty, ktoré už zaviedli euro, šesť mesiacov pred vstupom do menovej únie zintenzívnili propagačnú kampaň a prinieslo im to pozitívny výsledok. Lotyšsko ich chce preto nasledovať.

Euroskeptici však majú v Lotyšsku výraznú prevahu. Pobaltská republika patrí medzi najchudobnejších členov Európskej únie. Prieskum, ktorý začiatkom decembra uskutočnila banka DNB, ukázal, že iba 8 % respondentov súhlasilo so zavedením eura, zatiaľ čo 42 % opýtaných uviedlo, že vláda by sa do eurozóny nemala ponáhľať.
 

Vyberte región